به نام خیام به کام گالیله!

مجسمه نصب شده در بلوار خیام مشهد آیا شما را به یاد خیام می‌اندازد؟! تصویر ذهنی شما از خیام چه شکلی است؟

در تعریف “تصویر ذهنی” آمده: تجربه درک یک شی، رویداد یا صحنه که در واقعیت، قابل حس نیست را تصویر ذهنی یا Mental image گویند حال حکیم عمر خیام چنین ظاهری در اذهان عمومی دارد؟! قطعاً که تصویر دقیقی از چهره این اندیشمند در دسترس نیست اما بد نیست چند تصویر پرتکرار از خیام در فضای مجازی را ببینیم. اگرچه این تصاویر با یکدیگر متفاوت‌اند اما چون عموم مردم خیام را بیشتر با رباعیات و اشعارش به‌خاطر دارند تا نجوم و ریاضیات زیاد دور از ذهن و غیرقابل‌باور نیستند. در حالیکه چهره عبوس و جدی مجسمه بلوار خیام بیشتر یادآور شخصیت‌هایی ادبیات حماسی است تا رباعی سرا! لباس و ظاهر این اثر نیز بیشتر به شخصیت‌های معاصر شبیه هست تا خیام دوره سلجوقی! نه از عبا و قبا با آستین‌های فراخ آن دوره خبری هست و نه از کلاه و سرپوش.

 نهایتاً شاید چنین تجربه‌هایی در هنر شهری بتواند راهگشای سایر هنرمندان باشد که اصلی‌ترین عامل موفقیت یک المان شهری درنظرگرفتن سلیقه و تصویر ذهنی مخاطب است. اینکه چنین اثر عظیمی نتوانسته در سلیقه مخاطب جا باز کند و ارتباط بگیرد جای بسی تأسف و تأمل دارد.

      این یک دو سه روز نوبت عمر گذشت/چون آب به جویبار و چون باد به دشت/هرگز غم دو روز مرا یاد 

      نگشت/روزی که نیامدست و روزی که گذشت. «حکیم عمرخیام.»  

 برای مطالعه مطالب بیشتر اینجا کلیک کنید.

محسن سراجی / مدير مسؤل رسانه خبری و تحلیلی هنر مشهد

مقالات

 آسیب‌شناسی عملکرد شهربازی  پارک ملت مشهد

ایجاد یک شهربازی صرفاً ایجاد یک مکان نیست که با متر یا مساحت و فعالیت و بازی‌های درونش آن را فهم کرد. شهربازی در مقیاس خودش، در مکان‌‌‌ِ بودن خودش، معرف یک نوع نگاه به شهر بزرگ‌تری هست که ما را در برگرفته است

رستم از من چه می‌خواهد؟ من از او؟

اگر از خیابان خیام، منطقه گردشگری سپاد عبور کرده باشید، حتماً مجسمه‌ی غول‌پیکر رستم، ایستاده در  ورودی شهربازی قهرمانان را دیده‌اید. مجسمه‌ای غول‌پیکر که بی‌شباهت به رؤیای کودکان نیست.

مبلمان شهری نیاز اساسی شهرهای خلاق و تعامل محور

امـروزه نقـش مبلمـان شـهری در خدمت رسـانی بـه شـهروندان بـر کسـی پوشـیده نیسـت؛ چـرا كـه مسـلم اسـت علاوه بـر خدمات رسـانی، حفـظ هویـت و زیبایـی سـیمای شـهری نیـز از اولویت بالایی برخـوردار اسـت. گسـترش صنعـت و مدرنیتـه در قـرن اخیـر و رشـد روزافـزون شهرنشـینی، پیامدهـای متعـددی را در زندگـی شـهری بـه ارمغـان آورده اسـت.

کارکرد تزئینات شهری در انعکاس هویت و فرهنگ شهرها

هـدف والا از زیباسـازی یـک شـهر ایجـاد محیطـی جـذاب، شـاد، خلاق و پرورنـده بـرای شـهروندان سـاکن در آن اسـت. محیطـی کـه علاوه بـر ارضـای حـس زیبایی‌شناسی سـاکنان خـود، قـادر باشـد تـا حداکثـر ارتبـاط را بـا مـردم و فرهنـگ جامعـه برقـرار سـازد. در ایـن میـان اسـتفاده از تزئینـات شـهری بـا پارچـه بـه دلیـل برخـورداری از شاخصه‌هایی […]