نقدی بر عملکرد خانه هنرمندان مشهد در سال‌های اخیر

خانه هنرمندان مشهد در خیابان کوهسنگی حدود ۱۳ سال پیش تأسیس شد درحالی‌که مکان فعلی آن قبلاً به آتش‌نشانی تعلق داشت! در آن سالیان شهردار وقت «مهندس پژمان» هنرمندها را مورد حمایت قرار می‌داد و آوازه المان‌های شهر مشهد به کل کشور و حتی رویدادهای بین‌المللی نیز رسید. در سال ۹۳ شهردار مشهد عوض شد و در نتیجه رویکردها در ارتباط با فضاسازی شهری، مدیران و حال و هوای زیباسازی شهر نیز تغییر کردند. بنا بر آمار و ارقام شاهدیم که مشارکت هنرمندان در رویدادهای مختلف نیز کم و بالطبع آن تعداد آثار  نصب شده در شهر نیز کاهش یافت.

ازآنجایی‌که آثار هنری یک شهر نمایانگر روح هنری آن شهر است آیا کیفیت آثار و المان‌های موجود در سطح شهر را در خور شهر، شهروندان و هنرمندان مشهدی می‌دانید؟ درحالی‌که سالانه شاهد پرداخت رقم‌های بالایی در قالب قراردادهای هنری و جهت امور زیباسازی و طراحی المان‌های شهری هستیم آیا نتیجه مطلوب است؟ این در حالی است که بودجه یک سال زیباسازی شهر در دوره مهندس پژمان (شهردار سابق مشهد) معادل با قرارداد ساخت یک پاویون در سال اخیر بوده است! موضوعات و جانمایی آثار انتخابی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟! و آیا همه هنرمندان شهر سهم یکسانی در ارائه آثار و مشارکت در امور شهری دارا هستند؟ شاید نیاز به تغییر در دیدگاه‌های کارشناسان خانه هنرمندان و سیاست‌های مربوطه می‌باشد …

برای مطالعه مطالب بیشتر اینجا کلیک کنید.

طراحان گرافیک: جواد صابری، منصوره موسوی

محسن سراجی / مدير مسؤل رسانه خبری و تحلیلی هنر مشهد

مقالات

چرا انجمن‌های ادبی و هنری کارکرد خود را از دست دادند؟

یکی از عوامل اصلی این افول، تحولات ساختار حکمرانی فرهنگی در ایران است. در سال‌های گذشته، تمرکز سیاست‌گذاری فرهنگی در نهادهای دولتی و شبه‌دولتی، عملاً عرصه فعالیت انجمن‌های مستقل را محدود و نقش آنها را به واحدهای اجرایی و برنامه‌محور تقلیل داده است.

صنایع خلاق؛ بنیان‌های مفهومی و کارکردی در ساختار اقتصاد خلاق

بر اساس تعاریف سازمان یونسکو و کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل (UNCTAD)، صنایع خلاق مجموعه‌ای از فعالیت‌های اقتصادی هستند که ریشه در خلاقیت فردی و مهارت دارند و از طریق تولید و بهره‌برداری از دارایی‌های فکری، هم ارزش فرهنگی و هم ارزش اقتصادی ایجاد می‌کنند.

زیباسازی شهری در مشهد؛ میان سیاست‌زدگی و خلا نهادی

تأسیس سازمان زیباسازی شهرداری مشهد، نه‌تنها می‌تواند با تمرکز وظایف و منابع، ساختار حکمرانی شهری را در حوزه سیما و منظر ارتقا دهد، بلکه به‌عنوان نهاد سیاست‌گذار، ناظر و بهره‌بردار صنایع خلاق هنری، زمینه را برای مشارکت هنرمندان، معماران، طراحان و گروه‌های مردمی در تولید محتوای بصری و محیطی شهر فراهم می‌کند.

درهای نیمه‌باز حوزه هنری خراسان

حوزه هنری خراسان نیاز به توجه به همه هنرمندان، نوسازی تیم‌های کارشناسی، و تعامل با نسل زد و رسانه‌ها دارد تا به جایگاهی مؤثر دست یابد.